RICCARDO DEL FRA - CHET VISIONS

De “Chet” in de titel van deze prachtig uitgegeven dubbele CD is natuurlijk Chet Baker, de zanger en trompettist, bij wie bassist Riccardo Del Fra negen jaar lang speelde. In feite is deze dubbelaar niks minder en niks meer dan een bundeling van twee platen van Riccardo; “A Sip of Your Touch” verscheen oorspronkelijk in 1989 en “My Chet My Song” dateert van 2014, een kwarteeuw later dus. De aanleiding voor deze bundeling kon ik niet meteen achterhalen, maar dat het om twee magistrale platen gaat, dat kan ik niet genoeg benadrukken. De eerste bevat een aantal duetten van Riccardo met mensen als Art Farmer, Michel Grailler, Dave Liebman,Enrico Pieranunzi en zangeres Rachel Gould, allemaal artiesten met wie Del Fra in de loop van zijn lange carrière samenwerkte en van wie hij wist dat ook zij van Chet en zijn muziek hielden.

De tweede plaat is eigenlijk de neerslag van een werk-op-bestelling, dat Riccardo schreef op verzoek van het festival van Marciac, dat een eerbetoon aan Baker wilde opzetten en daartoe Riccardo vroeg een stuk te schrijven, dat uitgevoerd zou worden door een groot klassiek orkest, en verder ook zou opgenomen worden voor de nationale radio en gefilmd zou worden voor televisie. Dat Deed Del Fra dus, al ging hij niet in het wilde weg aan het componeren: de geest van Chet moest in de muziek doorklinken en dus ging hij een aantal van de nummers, die aan Chet gelinkt zijn, grondig herformuleren.

Na de uitvoering in Marciac ontstond uit het project een kwintet, dat veelvuldig ge hort op ging met de muziek van de voorstelling, ook -en vaak- in Duitsland, waar Del Fra in contact kwam met de muzikanten van het Deutsches Filmorchester uit Babelsberg en wat je dus op de tweede CD van deze “heruitgave” hoort, is de samenwerking tussen genoemd kwintet en dat klassieke orkest. Zoals gezegd verscheen deze plaat al eens in 2014, maar is ze nu dus in één beweging te koop samen met de duettenplaat uit 1989.

Was het gewoon de bedoeling de muziek beschikbaar te maken voor een nieuwe generatie luisteraars? Geen idee, maar we mogen wel blij zijn dat deze heruitgave er kwam: dit is namelijk twee uur lang pure schoonheid, met versies van klassiekers als “My Gunny Valentine”,”I”m a Fool To Want You”, “Love for Sale”, “For all We Know”, “But Not For Me”, om slechts die te vermelden en de ideale gelegenheid om het werk van Chet Baker te leren kennen én om kennis te maken met de veelzijdigheid van bassist en componist Riccardo Del Fra. Fantastische dubbelaar!

(Dani Heyvaert)

 

Tracks:
CD 1 – A Sip Of Your Touch
1. A Sip Of Your Touch (Riccardo Del Fra)
2. Do You Feel What I Feel (Rachel Gould)
3. I’m Old Fashioned (Jerome Kern/Johnny Mercer)
4. Lover Man (Jimmy Sherman, Ram Ramirez/Jimmy Davis)
5. Chet (Enrico Pieranunzi)
6. Leaving (Richard Beirach)
7. But Not For Me (George & Ira Gershwin)
8. Akita View (Riccardo Del Fra)
9. Piantranese (Riccardo Del Fra)
10. I Remember You (Victor Schertzinger /Johnny Mercer)
11. There Will Never Be Another You (Mack Gordon/Harry Warren)
12. But Not For Me (George & Ira Gershwin)
13. For All We Know (Sam M. Lewis/John Frederick Coots)
CD 2 – My Chet My Song
1. I’m A Fool To Want You (Jack Wolf/Joel Herron/Frank Sinatra)
2. Love For Sale (Cole Porter)/Wayne’s Whistle (Riccardo Del Fra)
3. I Remember You (Victor Schertzinger/Johnny Mercer)
4. Wind On An Open Book (Riccardo Del Fra)
5. For All We Know (Sam M. Lewis/John Frederick Coots)
6. But Not For Me (George & Ira Gershwin) / Oklahoma Kid (Riccardo Del Fra)
7. The Bells And The Island (Riccardo Del Fra)
8. My Funny Valentine (Lorenz Hart/ Richard Rodgers)

Artiest info
Website  
 

label : Cristal Records
distr.: Xango

video